Polska Akademia Nauk zachęca, by przejść na dietę roślinną.
Od czasu ogłoszenia pandemii wszyscy musieliśmy zmienić styl życia. Każdy słyszał już o akcji #czysteręce2020 czy #zostańwdomu. Szukamy też informacji, jak dodatkowo wzmocnić odporność. Na to pytanie odpowiedziała Polska Akademia Nauk – badacze zachęcają, by przejść na dietę roślinną.
ZALECENIA NA CZAS KORONAWIRUSA
Na stronie akademii znajdziemy szereg zaleceń, które wpływają na funkcjonowanie układu odpornościowego. Oczywiście należy unikać używek, dbać o kondycję fizyczną, oraz przejść na dietę roślinną, a już w szczególności unikać surowego mięsa i mleka.
Dieta roślinna, czyli wegańska opiera się na warzywach i owocach. Nie znajdziemy w niej jajek czy serów. Zrezygnowanie z produktów odzwierzęcych wydaje się trudne, ale teraz, gdy mamy więcej czasu warto poeksperymentować i spróbować posiłków w pełni wegańskich.
Możecie przygotowywać je sami na bieżąco, lub w formie przetworów. Koniecznie wypróbujcie przepis na kiszony topinambur. A jeśli nie lubicie gotować – zapoznajcie się z naszą ofertą z dowozem.
DIETA WEGAŃSKA
Czemu dieta roślinna zwiększa naszą odporność? To proste – warzywa i owoce to źródło potasu, magnezu, błonnika, witamin, karotenoidów czy nienasyconych kwasów tłuszczowych. Produkty te mają też zdecydowanie mniej chemii – w przeciwieństwie do masowo produkowanego mięsa. Nie zapominajmy też o aspekcie środowiskowym – ograniczenie mięsa jest zwyczajnie dobre dla naszej planety. Oczywiście dieta ta nie jest idealna, dlatego pamiętajcie, aby zadbać o odpowiednią suplementację witaminy B12 i D.
ZADBAJ O SIEBIE I #ZOSTAŃWDOMU
Przejście na dietę wegańską nie uchroni nas przed koronawirusem, ale zadba o naszą odporność, a to zmniejsza ryzyko zachorowań. Najbliższy czas możecie wykorzystać na wypróbowanie właśnie nowej kuchni, nadrobienie seriali czy generalne porządki. Czego byście nie wybrali – spędzajcie jak najwięcej czasu w domu i unikajcie zatłoczonych miejsc. A jeśli potrzebujecie wegańskich smakołyków – piszcie do nas!