Pesto z natki pietruszki

Nareszcie wiosna! Też brakowało Wam zieleni nie tylko za oknem, ale i na talerzu? Jeżeli tak, to wypróbujcie koniecznie nasz przeis na pyszne zielone pesto z natki pietruszki!

Na targach i bazarkach można już kupić świeże warzywa i zioła. Nie można przejśc obojetnie obok straganów pełnych kolorowych i pysznych nowalijek. Kupcie więc więcej natki pietruszki i do dzieła!

Jeżeli lubicie kuchnię włoską z pewnością znacie przepis na makaron z zielonym pesto. Na ogół robi się je z liści bazylii, ale uwaga: pesto mozna zrobić niemal ze wszystkich jadalnych liści warzyw 🙂

Dzisiaj chcemy zaproponować Wam ciut inny przepis niż ten włoski – pesto z natki pietruszki. Jest bardzo prosty i szybki, a wynik zaskakuje podniebienia – to pesto jest po prostu obłędne.

ZOBACZ TAKŻE >> Wegańskie spaghetti all’amatriciana


Składniki:

• duży pęczek natki pietruszki
• kilka liści bazylii lub szpinaku
• garść orzechów nerkowca lub migdałów
• garść posiekanych pestek dyni
• 4 ząbki czosnku
• 80 ml oliwy z oliwek
• pieprz i sól
• opcjonalnie wegański parmezan

ZOBACZ TAKŻE >>> Przepis na marynowane tofu

???
Sposób przygotowania:
Najprostszy z możliwych: wrzucamy składniki (oprócz pestek dyni i parmezanu) do blendera, dodajemy pieprz, sól, wlewamy oliwę i miksujemy na gładką masę.
Następnie dodajemy pestki z dyni i ser i mieszamy.
Gotowe pesto można zjeść od razu, ale jeżeli chcecie je przechować w lodówce, nie zakręcajcie słoików przez kilka godzin – niech pooddycha ?

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.