Przechodząc na dietę roślinną wcale nie musimy żegnać się ze smakiem majonezu.
Potrawy wielkanocne, w dużej mierzy opierają się na… majonezie. Sałatka jarzynowa czy jaja faszerowane – w tych potrawach nie żałujemy sobie tego sosu. Dlatego gdy decydujemy się na dietę rośliną, to właśnie dania świąteczne, które znamy od dziecka stają się dla nas testem. Nic dziwnego – każdy z nas pamięta te tradycyjne potrawy i zwyczajnie za nimi tęskni.
Jednak zamiast tęsknić – lepiej przygotować wegański odpowiednik!
MAJONEZ BEZ JAJ
Temat wegańskiego majonezu nadal staje się coraz bardziej powszechny. Jeszcze kilka lat temu pojawiał się tylko w wegańskich knajpach i budził ogromne zdziwienie. Dziś nie tylko jest czymś oczywistym, ale tak jak u nas – występuję w różnych smakach (np. mango lub 1000 wysp).
Najpopularniejsze przepisy opierają się na aquafabie, ale można też zrobić go na bazie napoju sojowego czy ziaren słonecznika. A najlepsze w tym wszystkim jest to, że dobrze przyprawiony wegański majonez jest praktycznie nie do odróżnienia w smaku z jajecznym odpowiednikiem.
ULUBIONY SOS W KAŻDYM DOMU
Chociaż wszyscy wiemy, że majonez nie należy do najzdrowszych sosów, to wiąż nie przestaje on być niezbędnym elementem wielu potraw. I to nie tylko tych świątecznych. Często wykorzystywany jest to sałatek, hamburgerów, kanapek podawany też jest razem z frytkami. Właśnie dlatego zawsze warto mieć jego wegański odpowiednik w lodówce.
W Vege Kiosku majonezy znajdziesz w 3 smakach:
- klasyczny
- mango
- 1000 wysp