Wegańska sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa jest z nami od lat – wpisała się w świąteczne menu, tak samo jak żurek czy faszerowane jajka. I mimo, że często przedstawiana jest w prześmiewczy sposób, jako niechlubny symbol polskiego domu, każdy z nas ma do niej sentyment i chętnie po nią sięga.

Jednym z jej atutów jest to, że pasuje do wszystkiego. Możemy zjeść ją z kromką chleba (polecamy szczególnie ten na zakwasie), czy jako dodatek do kotletów ze szpinaku. Oczywiście w oryginalnej wersji jej główne składniki to jaja i majonez, ale jej wegańska wersje jest równie pyszna! I tak samo łatwa do zrobienia.

IDEALNA SAŁATKA

Nie ma jednego przepisu na świąteczną sałatkę jarzynową. Co dom, to obyczaj. A tu nie tylko składniki są ważne – tak samo istotne jest chociażby to, jak pokrojone są warzywa. Eksperymenty z przepisem powodują, że każda smakuje inaczej. Dodatkowo, szczególnie w czasie świąt, spełnia funkcję „zero waste” i każdy dodaje do niej to, co akurat ma w lodówce.

PRZEPIS DO MODYFIKACJI

Jeśli jednak nie macie żadnego sprawdzonego przepisu, podajemy przykładowy sposób wykonania tego dania. Oczywiście wszystko możecie modyfikować wedle upodobań. ?

Składni na jedną dużą porcję:

  • 4 duże ziemniaki
  • 1 pietruszka
  • 3 marchewki
  • ½ selera
  • Puszka groszku
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 szklanka wegańskiego majonezu bez jaj
  • Przyprawy: sól, pieprz

Gotujemy warzywa w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę, ogórki oraz jabłko (obrane) kroimy w kostkę. Gdy warzywa ostygną – kroimy je tak samo. Wszystkie składki wrzucamy do miski, mieszamy, dodajemy majonez oraz przyprawy.

Pamiętajcie, sałatka najlepiej smakuje następnego dnia – po schłodzeniu w lodówce. I nie bójcie się eksperymentów – czas na kolejne „najlepsze” sposoby na tę sałatkę.