Wegańskie spaghetti all’Amatriciana

W oryginalnej wersji sosu all’Amatriciana znajdziemy produkt, który z łatwością da się wykluczyć: boczek. My z powodzeniem zastąpiliśmy ten składnik wędzonym tofu.


O miejscowości Amatricie zrobiło się głośno 4 lata temu, kiedy to potężne trzęsienie ziemi niemal całkowicie zniszczyło to urocze miasteczko w rejonie Lacjum. Wówczas wiele włoskich restauracji serwowało spaghetti all’Amatriciana, a cały dochód z jego sprzedaży przeznaczało na odbudowę miasteczka. Właśnie wtedy cały świat usłyszał o tym daniu i stało się ono na tyle popularne, że przepis trafił na pierwsze strony kulinarnych magazynów i blogów.

Wegańskie spaghetti all'amatriciana
Wegańskie spaghetti all’amatriciana

My postanowiliśmy zweganizować ten przepis i musimy przyznać, że warty jest polecenia. Zamiast boczku – wędzone tofu, zamiast sera pecorino – wegański parmezan.

Wegańskie spaghetti all'amatriciana

Przepis jest bardzo prosty, a przygotowanie zajmuje maksymalnie 20 minut.

SKŁADNIKI:

• makaron bucatini lub penne

• 180 g wędzonego tofu

• 2 szklanki pomidorowej passaty

• 2 dojrzałe pomidory

• średnia cebula

• 3 ząbki czosnku

• przyprawy: sól, pieprz, odrobina chilli, rozmaryn, bazylia

• opcjonalnie: czarne oliwki

• wegański parmezan

Wegańskie spaghetti all'amatriciana

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Do wrzącej osolonej wody wrzucamy makaron i gotujemy al dente wg. informacji na opakowaniu
  2. Na patelnie rozgrzewamy oliwę
  3. Cebulę kroimy w grubszą kostkę, czosnek siekamy w plasterki i podsmażamy na patelni aż poczujemy zapach czosnku
  4. Wrzucamy pokrojone nie za grubo w kostkę lub słupki wędzone tofu i podsmażamy
  5. Na patelnię wlewamy passatę i doprawiamy przyprawami i ziołami
  6. Pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do sosu, gdy zgęstnieje
  7. Na koniec dodajemy oliwki w całości lub krojone – tak jak lubimy najbardziej
  8. Odlewamy pół szklanki wody z gotującego się makaronu i wlewamy do sosu
  9. Ugotowany makaron odcedzamy, wrzucamy na patelnię i dokładnie mieszamy z sosem
  10. Spaghetti wykładamy na talerze i posypujemy startym wegańskim parmezanem.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.