W oryginalnej wersji sosu all’Amatriciana znajdziemy produkt, który z łatwością da się wykluczyć: boczek. My z powodzeniem zastąpiliśmy ten składnik wędzonym tofu.
O miejscowości Amatricie zrobiło się głośno 4 lata temu, kiedy to potężne trzęsienie ziemi niemal całkowicie zniszczyło to urocze miasteczko w rejonie Lacjum. Wówczas wiele włoskich restauracji serwowało spaghetti all’Amatriciana, a cały dochód z jego sprzedaży przeznaczało na odbudowę miasteczka. Właśnie wtedy cały świat usłyszał o tym daniu i stało się ono na tyle popularne, że przepis trafił na pierwsze strony kulinarnych magazynów i blogów.

My postanowiliśmy zweganizować ten przepis i musimy przyznać, że warty jest polecenia. Zamiast boczku – wędzone tofu, zamiast sera pecorino – wegański parmezan.

Przepis jest bardzo prosty, a przygotowanie zajmuje maksymalnie 20 minut.
SKŁADNIKI:
• makaron bucatini lub penne
• 180 g wędzonego tofu
• 2 szklanki pomidorowej passaty
• 2 dojrzałe pomidory
• średnia cebula
• 3 ząbki czosnku
• przyprawy: sól, pieprz, odrobina chilli, rozmaryn, bazylia
• opcjonalnie: czarne oliwki
• wegański parmezan

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Do wrzącej osolonej wody wrzucamy makaron i gotujemy al dente wg. informacji na opakowaniu
- Na patelnie rozgrzewamy oliwę
- Cebulę kroimy w grubszą kostkę, czosnek siekamy w plasterki i podsmażamy na patelni aż poczujemy zapach czosnku
- Wrzucamy pokrojone nie za grubo w kostkę lub słupki wędzone tofu i podsmażamy
- Na patelnię wlewamy passatę i doprawiamy przyprawami i ziołami
- Pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do sosu, gdy zgęstnieje
- Na koniec dodajemy oliwki w całości lub krojone – tak jak lubimy najbardziej
- Odlewamy pół szklanki wody z gotującego się makaronu i wlewamy do sosu
- Ugotowany makaron odcedzamy, wrzucamy na patelnię i dokładnie mieszamy z sosem
- Spaghetti wykładamy na talerze i posypujemy startym wegańskim parmezanem.

Smacznego 🙂