Warzywne tagliatelle z marchewki i cukinii ze szparagami

Warzywne tagliatelle to kolorowa i zdrowa alternatywa dla klasycznego makaronu. Przygotowuje się je bardzo szybko i można serwować je z przeróżnymi dodatkami.


Nasza wersja tagliatelle z marchewki i cukinii jest dodatkowo serwowana ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi. Sezonowe warzywa mają moc!

Tagliatelle z marchewki i cukinii

SKŁADNIKI:

  • marchewka
  • cukinia
  • szparagi
  • 3 ząbki czosnku
  • pomidorki koktajlowe
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • wegański parmezan
  • ulubione świeże zioła

ZOBACZ TAKŻE >>> Wegańskie spaghetti all’amatriciana

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Marchewkę i cukinię myjemy. Szeroką obieraczką do warzywy wycinamy szerokie paski pomijając rdzeń marchewki i środek nasieniowy cukinii. Gotujemyw osolonej wodzie przez 2 minuty.

Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki i blanszujemy przez ok 2 minuty.

Na głęboką patelnię wlewamy oliwę z oliwek i podgrzewamy na średnim ogniu. Podsmażamy czosnek. Następnie wrzucamy cukinię i marchewkę, a po 3 minutach szparagi. Delikatnie mieszamy i po chwili dodajemy całe pomidorki koktajlowe. Solimy i pieprzymy oraz dodajemy ulubione zioła np. rozmaryn lub tymianek. Patelnię przykrywamy na 2 minuty.

Warzywne tagliatelle z marchewką, cukinią i szparagami
Warzywne tagliatelle z marchewką, cukinią i szparagami

ZOBACZ TAKŻE >>> Makaron z cukinią i suszonymi pomidorami

Warzywne tagliatelle z marchewką, cukinią i szparagami

Tagliatelle z marchewki i cukinii ze szparagami serwujemy posypane wegańskim parmezanem.

Warzywne tagliatelle z marchewką, cukinią i szparagami

Takie warzywne tagliatelle smakuje również obłędnie z dodatkiem pesto z natki pietruszki.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.