Warzywne tagliatelle to kolorowa i zdrowa alternatywa dla klasycznego makaronu. Przygotowuje się je bardzo szybko i można serwować je z przeróżnymi dodatkami.
Nasza wersja tagliatelle z marchewki i cukinii jest dodatkowo serwowana ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi. Sezonowe warzywa mają moc!

SKŁADNIKI:
- marchewka
- cukinia
- szparagi
- 3 ząbki czosnku
- pomidorki koktajlowe
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
- wegański parmezan
- ulubione świeże zioła
ZOBACZ TAKŻE >>> Wegańskie spaghetti all’amatriciana
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Marchewkę i cukinię myjemy. Szeroką obieraczką do warzywy wycinamy szerokie paski pomijając rdzeń marchewki i środek nasieniowy cukinii. Gotujemyw osolonej wodzie przez 2 minuty.
Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki i blanszujemy przez ok 2 minuty.
Na głęboką patelnię wlewamy oliwę z oliwek i podgrzewamy na średnim ogniu. Podsmażamy czosnek. Następnie wrzucamy cukinię i marchewkę, a po 3 minutach szparagi. Delikatnie mieszamy i po chwili dodajemy całe pomidorki koktajlowe. Solimy i pieprzymy oraz dodajemy ulubione zioła np. rozmaryn lub tymianek. Patelnię przykrywamy na 2 minuty.

ZOBACZ TAKŻE >>> Makaron z cukinią i suszonymi pomidorami

Tagliatelle z marchewki i cukinii ze szparagami serwujemy posypane wegańskim parmezanem.

Takie warzywne tagliatelle smakuje również obłędnie z dodatkiem pesto z natki pietruszki.
Smacznego 🙂