WEGAŃSKIE CIASTO MECH

Ciasto mech” bije rekordy popularności już od jakiegoś czasu. My postanowiliśmy ten przepis zweganizować – z bardzo smacznym skutkiem!


Ten tort jest lekki, miękki i wilgotny. Wspaniale smakuje z malinami i czerwoną porzeczką oraz z jerzynami czy jagodami. Niektórzy dodają równiez gronka granatu, ale jak mech, to mech – my nasze ciasto ozdobiliśmy leśnym runem.

Wegańskie ciasto mech

CIASTO:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/4 szklanki mleka owsianego
  • 250 g świeżego szpinaku baby lub mrożonego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1/2 szklanki oleju
  • sok z 1/2 cytryny
  • starta skórka z 1 cytryny

KREM:

2 puszki zimnego mleka kokosowego – tylko gęsta część
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny

DEKORACJA:
maliny, jerzyny, borówki, jagody, czerwona porzeczka, owoce granatu

ZOBACZ TAKŻE >>> Wegański bezglutenowy chlebek bananowy

Wegańskie ciasto mech
Wegańskie ciasto mech



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Zaczynamy od biszkoptu:

W misce mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki.

Do wysokiego naczynia wlewamy mleko, olej i wrzucamy szpinak. Blendujemy na gładką masę.

Zmiksowaną masę dodajemy do suchych składników, wyciskamy cytrynę i wrzucamy startą skórkę. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste możemy dodac odrobinę więcej mleka.

Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej szczelnie papierem do pieczenia.

ZOBACZ TAKŻE >>> Bananowe ciasteczka owsiane

Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem ustawionym na 180 st. Celsiusza. Po ok. godzinie wyjmujemy ciasto. Jeżeli wierzch się przypiecze, to nic nie szkodzi.

Teraz biszkopt będzie się studził, a my zrobimy pyszny krem.

Do wysokiego naczynia przekładamy łyżką stałą część mleka kokosowego, dodajemy cukier puder i sok z cytryny.

Miksujemy na gładką masę przez ok. 2 minuty, aż mikstura stanie się puszysta.

Wegańskie ciasto mech

Gdy nasz biszkopt jest już zimny, kroimy go na trzy części. Górną część rozdrabniamy na niewielkie grudki. Jest zielono? 🙂

Na spodnią część biszkoptu nakładamy krem i przykrywamy kolejną warstwą biszkoptu. Znowu smarujemy kremem i na koniec posypujemy rozdrobnioną wierzchnią warstwą.

Dekorujemy owocami i gotowe! Teraz odstawiamy na kilka godzin do stężenia kremu.

Wegańskie ciasto mech
Wegańskie ciasto mech

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *