Oto przepis na bezglutenowy chlebek bananowy, czyli bardzo prosty przepis na amerykańskie ciasto z bananów.

Wegańskie wypieki mają wielu zwolenników, ale często słychać głosy, że znalezienie dobrego przepisu to przypomina niemal poszukiwanie świętego Graala. Jeden kucharz może uznać, że dany przepis jest zbyt suchy, a drugi zbyt wilgotny; inny może być zbyt słodki, ale kolejny jest słodki nie wystarczająco. I tu mamy dla was bardzo dobra wiadomość: ten przepis na wegański chleb bananowy jest „w sam raz” pod każdym względem!
ZOBACZ TAKŻE >>> Bananowe ciasteczka owsiane z bakaliami

SKŁADNIKI:
- 3 bardzo dojrzałe banany
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 3/4 szklanki mleka sojowego
- 1/3 szklanki syropu klonowego
- 1 i 1/4 szklanki mąki kokosowej
- 1 i 1/4 szklanki mąki ryżowej
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli himalajskiej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Opcjonalnie: guziczki czekoladowe, żurawina, rodzynki, wiórki kokosowe, płatki migdałowe, orzechy włoskie – co lubicie 🙂

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Banany wrzucamy do miski i rozgniatamy widelcem
- Wsypujemy pozostałe sypkie składniki oraz dodajemy olej kokosowy
- Blendujemy
- Tak powstałą masę przekładamy do keksówki posmarowanej odrobiną oleju kokosowego
- Formę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni na 60 minut.
- Po upływie 60 minut chlebek wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Tak, wiemy – to może być trudne 🙂

Taki bezglutenowy chlebek bananowy wyśmienicie smakuje z masłem orzechowym, ale też jako ciasto do herbaty czy kawy.

Smacznego 🙂