Wegański mac&cheese

Ta wersja mac&cheese czyli wegańskiego makaronu z sosem serowym to hit ostatnich miesięcy.


Ten makaron ma wiele zalet: po pierwsze jest baaardzo łatwy do przygotowania, szalenie smaczny i oczywiście o wiele zdrowszy niż jego oryginalna wersja. Jedyna minimalna niedogodność to to, że trzeba przy nim trochę postać, no ale czego się nie robi dla obłędnego comfort food!

Wegański mac&cheese

Jest jeszcze jedna rzecz, o której warto wiedzieć – tę wersję mac&cheese można mrozić. Także spokojnie na raz można zrobić go więcej i przygotować porcje na przyszłość 🙂 Coś w sam raz dla zapracowanych smakoszy.

ZOBACZ TAKŻE >>> Makaron z cukinią i suszonymi pomidorami

Klasyczny mac and cheese to tradycyjna amerykańska zapiekanka makaronowa z serem. Nasza wersja jest bardziej fit, ale zupełnie nie ustępuje w smaku oryginałowi. Sycąca, rozgrzewająca, rozpieszczająca, cudownie kremowa – tak, te słowa oddają istotę tego przepisu.

Zatem do dzieła!

Wegański mac&cheese

SKŁADNIKI:

(3-4 sycące porcje)

  • 2 średnie ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • średnia cebula
  • 1 średnia marchewka
  • 1 łyżeczka cebuli w proszku
  • łyżka oliwy
  • 4 łyżki płatków drożdżowych
  • pęczek dymki lub szczypiorku
  • wegański parmezan
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • sól, pieprz
  • 3 szklanki makaronu typu „kolanka”
Wegański mac&cheese

Sposób przygotowania:

  1. Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oliwy i podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek
  2. W garnku na osobnym palniku gotujemy marchewkę z ziemniakami, które wcześniej kroimy w kostkę. Z ugotowanych warzyw odlewamy szklankę wody
  3. Po ugotowaniu blendujemy wszystkie składniki na gładką, ale dość gęstą masę. w celu uzyskania porządanej konsystencji dolewamy wodę z warzyw (nie za dużo ;))
  4. Gotujemy makaron al dente wg. instrukcji na opakowaniu
  5. Makaron wykładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem
  6. Pieczemy w piekarniku ustawionym na 200 st. ok 20 minut. Ponieważ piekarniki są różne, warto zerkać, by zapiekanka za bardzo się nie przypaliła 😉
  7. Gotowe mac&cheese podajemy posypane wędzoną papryką, wegański parmezanem i posiekanym szczypiorkiem lub dymką.
Wegański mac&cheese
Wegański mac&cheese
Wegański mac&cheese

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *