Ta wersja mac&cheese czyli wegańskiego makaronu z sosem serowym to hit ostatnich miesięcy.
Ten makaron ma wiele zalet: po pierwsze jest baaardzo łatwy do przygotowania, szalenie smaczny i oczywiście o wiele zdrowszy niż jego oryginalna wersja. Jedyna minimalna niedogodność to to, że trzeba przy nim trochę postać, no ale czego się nie robi dla obłędnego comfort food!
Jest jeszcze jedna rzecz, o której warto wiedzieć – tę wersję mac&cheese można mrozić. Także spokojnie na raz można zrobić go więcej i przygotować porcje na przyszłość 🙂 Coś w sam raz dla zapracowanych smakoszy.
ZOBACZ TAKŻE >>> Makaron z cukinią i suszonymi pomidorami
Klasyczny mac and cheese to tradycyjna amerykańska zapiekanka makaronowa z serem. Nasza wersja jest bardziej fit, ale zupełnie nie ustępuje w smaku oryginałowi. Sycąca, rozgrzewająca, rozpieszczająca, cudownie kremowa – tak, te słowa oddają istotę tego przepisu.
Zatem do dzieła!
SKŁADNIKI:
(3-4 sycące porcje)
- 2 średnie ziemniaki
- 3 ząbki czosnku
- średnia cebula
- 1 średnia marchewka
- 1 łyżeczka cebuli w proszku
- łyżka oliwy
- 4 łyżki płatków drożdżowych
- pęczek dymki lub szczypiorku
- wegański parmezan
- łyżeczka wędzonej papryki
- sól, pieprz
- 3 szklanki makaronu typu „kolanka”
Sposób przygotowania:
- Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oliwy i podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek
- W garnku na osobnym palniku gotujemy marchewkę z ziemniakami, które wcześniej kroimy w kostkę. Z ugotowanych warzyw odlewamy szklankę wody
- Po ugotowaniu blendujemy wszystkie składniki na gładką, ale dość gęstą masę. w celu uzyskania porządanej konsystencji dolewamy wodę z warzyw (nie za dużo ;))
- Gotujemy makaron al dente wg. instrukcji na opakowaniu
- Makaron wykładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem
- Pieczemy w piekarniku ustawionym na 200 st. ok 20 minut. Ponieważ piekarniki są różne, warto zerkać, by zapiekanka za bardzo się nie przypaliła 😉
- Gotowe mac&cheese podajemy posypane wędzoną papryką, wegański parmezanem i posiekanym szczypiorkiem lub dymką.
Smacznego!