Ta zupa krem to dowód na to, że pietruszka absolutnie nie jest warzywem mdłym i nudnym. A w połączeniu z gruszką daje danie wyrafinowane i niebiańsko pyszne.
Krem z gruszek i pietruszek, to danie serwowane jest w wielu restauracjach, jako danie mistrzów kuchni. Teraz możecie przygotować je w domu i zachwycić nawet tych, którzy na myśl o pietruszce ciut się krzywią.

Dużą zaleta tego dania jest również to, że krem może stanowić fajna bazę do eksperymentów. Możemy serwować go z cynamonem, różnymi orzechami lub też w mniej łagodnej wersji: z cebulą i cytryną.
A więc do dzieła!

SKŁADNIKI:
- pół kilo korzenia pietruszki
- jedna duża, twarda gruszka
- łyżeczka suszonego tymianku
- szklanka mleka owsianego (lub migdałowego)
- litr delikatnego bulionu warzywnego
- łyżka oliwy
- sól i pieprz
- migdału lub inne orzechy
- opcjonalnie: cebula, cytryna, cynamon
- do przybrania: plasterki gruszki, natka pietruszki, orzechy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Korzeń pietruszki myjemy, obieramy i kroimy w grube plastry
- Na dnie dużego garnka rozgrzewamy łyżkę oliwy i przesmażamy pietruszkę przez ok. 5 minut na małym ogniu.
- Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę guszkę.
- Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając.
- Wlewamy bulion – tyle, by przykrył warzywa i gotujemy ok. 15 minut.
- W tym czasie na patelni prażymy migdały lub inne drobno posiekane orzechy.
- Do warzyw dodajemy mleko i całość blendujemy na gładką masę.
- Doprawiamy przyprawami
- Dekorujemy grillowanymi plasterkami gruszki, natką pietruszki i orzechami.

Smacznego 🙂
