Zupa – krem gruszki pietruszki

Ta zupa krem to dowód na to, że pietruszka absolutnie nie jest warzywem mdłym i nudnym. A w połączeniu z gruszką daje danie wyrafinowane i niebiańsko pyszne.


Krem z gruszek i pietruszek, to danie serwowane jest w wielu restauracjach, jako danie mistrzów kuchni. Teraz możecie przygotować je w domu i zachwycić nawet tych, którzy na myśl o pietruszce ciut się krzywią.

Zupa - krem gruszki pietruszki
Zupa – krem gruszki pietruszki

Dużą zaleta tego dania jest również to, że krem może stanowić fajna bazę do eksperymentów. Możemy serwować go z cynamonem, różnymi orzechami lub też w mniej łagodnej wersji: z cebulą i cytryną.

A więc do dzieła!

Zupa – krem gruszki pietruszki

SKŁADNIKI:

  • pół kilo korzenia pietruszki
  • jedna duża, twarda gruszka
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • szklanka mleka owsianego (lub migdałowego)
  • litr delikatnego bulionu warzywnego
  • łyżka oliwy
  • sól i pieprz
  • migdału lub inne orzechy
  • opcjonalnie: cebula, cytryna, cynamon
  • do przybrania: plasterki gruszki, natka pietruszki, orzechy
Zupa – krem gruszki pietruszki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Korzeń pietruszki myjemy, obieramy i kroimy w grube plastry
  2. Na dnie dużego garnka rozgrzewamy łyżkę oliwy i przesmażamy pietruszkę przez ok. 5 minut na małym ogniu.
  3. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę guszkę.
  4. Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając.
  5. Wlewamy bulion – tyle, by przykrył warzywa i gotujemy ok. 15 minut.
  6. W tym czasie na patelni prażymy migdały lub inne drobno posiekane orzechy.
  7. Do warzyw dodajemy mleko i całość blendujemy na gładką masę.
  8. Doprawiamy przyprawami
  9. Dekorujemy grillowanymi plasterkami gruszki, natką pietruszki i orzechami.
Zupa – krem gruszki pietruszki

Smacznego 🙂

Zupa - krem gruszki pietruszki
Zupa – krem gruszki pietruszki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.