Chrupiące tofu a la ryba w panierce

Chrupiące tofu a la ryba w panierce to pyszna propozycja na obiad. Idealnie smakuje z pure z ziemniaków i fasolką szparagową.


Takie kotleciki to wspaniała alternatywa dla smakoszy ryb. Morski smak tofu nada kelp w proszku. Ale jeżeli go akurat nie macie, możecie użyć sproszkowanych płatów nori lub innych alg. Przygotowanie takie obiadu jest proste: wystarczy zamarynować tofu, obtoczyć w panko i usmażyć. Panierka może być taże wykonana ze zwykłej bułki tartej, ale my polecamy panko, bo chrupie najlepiej 🙂

Chrupiące tofu a la ryba w panierce
Chrupiące tofu a la ryba w panierce

SKŁADNIKI:

  1. Kostka tofu
  2. 1 łyżka przyprawy do ryb
  3. 1 łyżeczka kelpu lub sproszkowanych nori
  4. pół cytryny
  5. szczypta soli
  6. olej
  7. szklanka PANKO
Chrupiące tofu a la ryba w panierce

ZOBACZ TAKŻE >> Zupa krem gruszki pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Tofu kroimy wzdłuż na trzy części, a następnie każdy kawałek na pół – w trójkąty
  2. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wkładamy do marynaty
  3. Marynata: 3 łyżki oleju, łyżeczka kelpu lub sproszkowanych nori, sól, łyżka przyprawy do ryb i sok z wyciśniętej połówki cytryny
  4. Marynujemy min. 1 godzinę, ale najlepiej, by tak przygotowane tofu poleżało w marynacie całą noc
  5. Obtaczamy w Panko i smażymy na bardzo rozgrzanym oleju aż tofu się ładnie zarumieni
Chrupiące tofu a la ryba w panierce

Tak przygotowane chrupące tofu a la ryba wyśmienicie smakuje z puree z ziemiaków i fasolką, ale także z ryżem i bukietem warzyw.

Życzymy smacznego!

Chrupiące tofu a la ryba w panierce

ZOBACZ TAKŻE >> Wegański chlebek bananowy