Chrupiące tofu a la ryba w panierce to pyszna propozycja na obiad. Idealnie smakuje z pure z ziemniaków i fasolką szparagową.
Takie kotleciki to wspaniała alternatywa dla smakoszy ryb. Morski smak tofu nada kelp w proszku. Ale jeżeli go akurat nie macie, możecie użyć sproszkowanych płatów nori lub innych alg. Przygotowanie takie obiadu jest proste: wystarczy zamarynować tofu, obtoczyć w panko i usmażyć. Panierka może być taże wykonana ze zwykłej bułki tartej, ale my polecamy panko, bo chrupie najlepiej 🙂
SKŁADNIKI:
- Kostka tofu
- 1 łyżka przyprawy do ryb
- 1 łyżeczka kelpu lub sproszkowanych nori
- pół cytryny
- szczypta soli
- olej
- szklanka PANKO
ZOBACZ TAKŻE >> Zupa krem gruszki pietruszki
Sposób przygotowania:
- Tofu kroimy wzdłuż na trzy części, a następnie każdy kawałek na pół – w trójkąty
- Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wkładamy do marynaty
- Marynata: 3 łyżki oleju, łyżeczka kelpu lub sproszkowanych nori, sól, łyżka przyprawy do ryb i sok z wyciśniętej połówki cytryny
- Marynujemy min. 1 godzinę, ale najlepiej, by tak przygotowane tofu poleżało w marynacie całą noc
- Obtaczamy w Panko i smażymy na bardzo rozgrzanym oleju aż tofu się ładnie zarumieni
Tak przygotowane chrupące tofu a la ryba wyśmienicie smakuje z puree z ziemiaków i fasolką, ale także z ryżem i bukietem warzyw.
Życzymy smacznego!
ZOBACZ TAKŻE >> Wegański chlebek bananowy