Czerwona kapusta po szwedzku z jabłkiem i korzennymi przyprawami, czyli Rödkål, to świetny element każdego obiadu. Wspaniale komponuje się z ziemniakami, ryżem i wszelakimi kaszami.
Czerwona kapusta smakuje całą zimę! Proponujemy od razu zrobić jej więcej i pozamykać w słoikach. My sięgamy po nią zawsze, gdy mamy ochotę na np. na chrupiące tofu a la ryba. Wybornie smakuje także na talerzu kiszonek, jako przystawka do cięższych, smażonych dań.

Przygotowanie takiej czerwonej kapusty nie jest trudne. A słodko kwaśny smak z nutą przypraw korzennych z pewnością zachwyci niejedno podniebienie.
ZOBACZ TAKŻE>> ZUPA KREM GRUSZKI PIETRUSZKI
SKŁADNIKI:
– Główka czerwonej kapusty (ok. 1 kg)
– 1 biała lub czerwona cebula
– 4 kwaśne jabłka średniej wielkości
– kilka goździków (mniej znaczy więcej 😉 – my zazwyczaj dodajemy 5-8)
– kilka ziaren ziela angielskiego
– 1 łyżka syropu z agawy
– 1 szklanka soku jabłkowego
– Sok z 1 cytryny
– 2 łyżki oleju roślinnego
– sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Kapustę kroimy na ćwiartki, wycinamy głąb i szatkujemy na cienkie paski: ręcznie nożem lub szatkownicą. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w paseczki.
W dużym garnku pogrzewamy olej i wrzucamy wszystkie składniki, także przyprawy. Wlewamy sok z jabłek i z cytryny. Dusimy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając przez około godzinę. Smakujemy i ewentualnie doprawiamy. Serwujemy na ciepło lub na zimno.
Smacznego!

ZOBACZ TAKŻE>> ZIELONA FASOLKA W SOLANCE