Czerwona kapusta po szwedzku

Czerwona kapusta po szwedzku z jabłkiem i korzennymi przyprawami, czyli Rödkål, to świetny element każdego obiadu. Wspaniale komponuje się z ziemniakami, ryżem i wszelakimi kaszami.


Czerwona kapusta smakuje całą zimę! Proponujemy od razu zrobić jej więcej i pozamykać w słoikach. My sięgamy po nią zawsze, gdy mamy ochotę na np. na chrupiące tofu a la ryba. Wybornie smakuje także na talerzu kiszonek, jako przystawka do cięższych, smażonych dań.

Przygotowanie takiej czerwonej kapusty nie jest trudne. A słodko kwaśny smak z nutą przypraw korzennych z pewnością zachwyci niejedno podniebienie.

ZOBACZ TAKŻE>> ZUPA KREM GRUSZKI PIETRUSZKI

SKŁADNIKI:

– Główka czerwonej kapusty (ok. 1 kg)

– 1 biała lub czerwona cebula 

– 4 kwaśne jabłka średniej wielkości

– kilka goździków (mniej znaczy więcej 😉 – my zazwyczaj dodajemy 5-8)

– kilka ziaren ziela angielskiego

 – 1 łyżka syropu z agawy

– 1 szklanka soku jabłkowego

– Sok z 1 cytryny

– 2 łyżki oleju roślinnego 

– sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Kapustę kroimy na ćwiartki, wycinamy głąb i szatkujemy na cienkie paski: ręcznie nożem lub szatkownicą. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w paseczki.

W dużym garnku pogrzewamy olej i wrzucamy wszystkie składniki, także przyprawy. Wlewamy sok z jabłek i z cytryny. Dusimy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając przez około godzinę. Smakujemy i ewentualnie doprawiamy. Serwujemy na ciepło lub na zimno.

Smacznego!


ZOBACZ TAKŻE>> ZIELONA FASOLKA W SOLANCE