Ciasto koliber, czyli hummingbird cake

Jeśli lubicie chlebek bananowy – to jest przepis dla Was! Ananas, banany i mnóstwo orzechów! Ciasto koliber jest wilgotne, miękkie i długo utrzymuje świeżość. Ale znika od razu!


Ciasto koliber

SKŁADNIKI:
3 Banany, średnio dojrzałe
garść orzechów pekan i garść żurawiny
3 plastry ananasa
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii
1/4 szklanki oleju roślinnego

Ciasto koliber

ZOBACZ TAKŻE>>> Mini sernik w szklance

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. W misce mieszamy wszystkie suche składniki.

2. Ananasa kroimy w małe, ok. 1 cm kawałki

3. Banany zgniatamy widelcem na papkę.

4. Do suchych składników dodajemy olej, ekstrakt z wanilii i mieszamy

5. Masę wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki.

6. Pieczemy w temperaturze 180*C ciasto przez ok. 40 minut. Po tym czasie ciasto nakłuwamy patyczkiem i jeżeli jest suchy, wyłączamy piekarnik i zostawiamy jeszcze na chwilę ciasto w środku.

ZOBACZ TAKŻE>>> Wegańskie ciasto mech

Ciasto koliber

Smacznego!