Wegańska lasagne z sosem pomidorowym z seitanem smakuje tak dobrze jak wygląda!
Do wegańskiej lasagne można podchodzić sceptycznie, ale gwarantujemy Wam, że ta, z wykorzystaniem naszego sosu pomidorowego smakuje obłędnie. Jest prosta w przygotowaniu, a ten przepis przekona nawet największych niedowiarków 🙂
Jeśli macie ochotę na bezmleczną i bezmięsną alternatywę dla serowej lasagne z sosem bolognese, ten przepis jest dla Was.
Krem z nerkowca zamiast nabiału
Zastępujemy tradycyjną mozzarellę i ricottę kwaśną śmietaną na bazie nerkowców. Łatwo jest przygotować ją w blenderze. Taka „śmietana” wspaniale zastępuje wszelkiego rodzaju kremowe sery i sosy na bazie nabiału. Niektórzy sugerują zmieszane tofu jako składnik tego sosu, ale krem z nerkowca smakuje o wiele, wiele lepiej. Jedno zastrzeżenie – jeśli nie masz mocnego blendera, przed miksowaniem musisz moczyć orzechy nerkowca przez kilka godzin. Sery możemy zastąpić też ich wegańskimi odpowiednikami.
Sos beszamelowy
Margarynę rozpuszczamy na patelni, dodajemy mąkę i smażymy przez chwilę. Następnie wlewamy mleko owsiane, mieszamy by pozbyć się grudek. Chwilę podgotowujemy. Dodajemy sól, pieprz, szczyptę gałki muszkatołowej i dwa, trzy goździki.
SKŁADNIKI (dla dwóch osób):
- osiem płatów makaronu lasagne
- sos do spaghetti bolognese
- Ser wegański typu mozzarella lub ricotta lub krem z nerkowców
- Margaryna
- Mleko owsiane
- mąka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 3 goździki
- oliwa z oliwek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- płaty makaronowe namaczamy chwilę w zimnej wodzie aż zmiękną
- Formę do zapiekania smarujemy oliwą
- Przekładamy na zmianę: płaty, sos pomidorowy, płaty, beszamel
- Ostatnią warstwą powinny być płaty oblane beszamelem i posypane wegańskim serem lub oblane kremem z nerkowców
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez pół godziny.