WEGAŃSKA SAŁATKA JARZYNOWA

Sałatka jarzynowa jest z nami od lat – wpisała się w świąteczne menu, tak samo jak żurek czy faszerowane jajka.

I mimo, że często przedstawiana jest w prześmiewczy sposób, jako niechlubny symbol polskiego domu, każdy z nas ma do niej sentyment i chętnie po nią sięga.

Jednym z jej atutów jest to, że pasuje do wszystkiego. Możemy zjeść ją z kromką chleba (polecamy szczególnie ten na zakwasie), czy jako dodatek do kotletów ze szpinaku. Oczywiście w oryginalnej wersji jej główne składniki to jaja i majonez, ale jej wegańska wersje jest równie pyszna! I tak samo łatwa do zrobienia.

IDEALNA SAŁATKA

Nie ma jednego przepisu na świąteczną sałatkę jarzynową. Co dom, to obyczaj. A tu nie tylko składniki są ważne – tak samo istotne jest chociażby to, jak pokrojone są warzywa. Eksperymenty z przepisem powodują, że każda smakuje inaczej. Dodatkowo, szczególnie w czasie świąt, spełnia funkcję „zero waste” i każdy dodaje do niej to, co akurat ma w lodówce.

Processed with Focos

PRZEPIS DO MODYFIKACJI

Jeśli jednak nie macie żadnego sprawdzonego przepisu, podajemy przykładowy sposób wykonania tego dania. Oczywiście wszystko możecie modyfikować wedle upodobań. ?

Składni na jedną dużą porcję:

4 duże ziemniaki

1 pietruszka

3 marchewki

½ selera

Puszka groszku

1 jabłko

1 cebula

3 ogórki kiszone

1 szklanka wegańskiego majonezu bez jaj

Przyprawy: sól, pieprz

  1. Gotujemy warzywa w osolonej wodzie do miękkości.
  2. Cebulę, ogórki oraz jabłko (obrane) kroimy w kostkę.
  3. Gdy warzywa ostygną – kroimy je tak samo.
  4. Wszystkie składki wrzucamy do miski, mieszamy, dodajemy majonez oraz przyprawy.

Pamiętajcie, sałatka najlepiej smakuje następnego dnia – po schłodzeniu w lodówce. I nie bójcie się eksperymentów – czas na kolejne „najlepsze” sposoby na tę sałatkę.  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.