Bananowe ciasteczka owsiane z bakaliami

Bezglutenowe bananowe ciasteczka owsiane to fantastyczny pomysł na drugie sniadanie do pracy czy szkoły, a także zdrowa przekąska na każdą porę dnia.


Czasem zdarza się tak, że banany nagle czarnieją, albo wpadają niespodziewani goście, albo po prostu nagle macie ochotę na coś słodkiego. W każdym z tych przypadków wystarczy Wam 25 minut, by przygotować szybkie, mega zdrowe i bardzo pożywne bananowe ciasteczka owsiane.

Bananowe ciasteczka owsiane

Owies uznawany jest za zboże bezglutenowe. To dobra wiadomość dla wszystkich, którzy nie mogą jeść glutenu, a te ciasteczka bananowe dodatkowo nie zawierają ani cukru, ani mąki, ani tłuszczu, tylko dwa podstawowe składniki: banany i płatki owsiane.

ZOBACZ TAKŻE >>> Wegański bezglutenowy chlebek bananowy

Do takich ciasteczek możecie dodać ulubione dodatki: orzechy, rodzynki, żurawinę, a także pestki dyni czy ziarna słonecznika. W każdej wersji smakują obłędnie!

Bananowe ciasteczka owsiane

SKŁADNIKI:

• 2 bardzo dojrzałe banany

• 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych bezglutenowych

• 1/4 łyżeczki cynamonu

• do wyboru: posiekane niezbyt grubo orzechy włoskie, rodzynki, żurawina lub pestki dyni, nasiona słonecznika

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Banany obieramy ze skórki i w misce rozgniatamy na gładką masę
  2. Dodajemy szklankę płatków owsianych i cynamon i porządnie mieszamy
  3. Dodajemy bakalie lub pestki i nasiona
  4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.C
  6. Z ciasta formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i delikatnie rozgniatamy formując kółko (lub ulubiony kaształt) na blasze. Możemy użyć też gotowych foremek do wykrawania ciasteczek.
  7. Pieczemy ok. 20 minut i gotowe!
Bananowe ciasteczka owsiane
Bananowe ciasteczka owsiane

Takie ciasteczka wspaniale smakują z kawą, a także ciepłym mlekiem roślinnym.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.