Bezglutenowe bananowe ciasteczka owsiane to fantastyczny pomysł na drugie sniadanie do pracy czy szkoły, a także zdrowa przekąska na każdą porę dnia.
Czasem zdarza się tak, że banany nagle czarnieją, albo wpadają niespodziewani goście, albo po prostu nagle macie ochotę na coś słodkiego. W każdym z tych przypadków wystarczy Wam 25 minut, by przygotować szybkie, mega zdrowe i bardzo pożywne bananowe ciasteczka owsiane.

Owies uznawany jest za zboże bezglutenowe. To dobra wiadomość dla wszystkich, którzy nie mogą jeść glutenu, a te ciasteczka bananowe dodatkowo nie zawierają ani cukru, ani mąki, ani tłuszczu, tylko dwa podstawowe składniki: banany i płatki owsiane.
ZOBACZ TAKŻE >>> Wegański bezglutenowy chlebek bananowy
Do takich ciasteczek możecie dodać ulubione dodatki: orzechy, rodzynki, żurawinę, a także pestki dyni czy ziarna słonecznika. W każdej wersji smakują obłędnie!

SKŁADNIKI:
• 2 bardzo dojrzałe banany
• 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych bezglutenowych
• 1/4 łyżeczki cynamonu
• do wyboru: posiekane niezbyt grubo orzechy włoskie, rodzynki, żurawina lub pestki dyni, nasiona słonecznika
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Banany obieramy ze skórki i w misce rozgniatamy na gładką masę
- Dodajemy szklankę płatków owsianych i cynamon i porządnie mieszamy
- Dodajemy bakalie lub pestki i nasiona
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.C
- Z ciasta formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i delikatnie rozgniatamy formując kółko (lub ulubiony kaształt) na blasze. Możemy użyć też gotowych foremek do wykrawania ciasteczek.
- Pieczemy ok. 20 minut i gotowe!

Takie ciasteczka wspaniale smakują z kawą, a także ciepłym mlekiem roślinnym.
Smacznego 🙂