Mini sernik w szklance z malinami i jagodami, czyli mascarpone, maliny, orzechy laskowe, czekolada i kapka pomarańczy. Za taki deser można dać się pokroić!
Już na samą myśl o tym deserze cieknie nam ślinka. Jest niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu, a wygląda i smakuje bajecznie.
Kiedy mamy zły nastrój, chcemy zjeśc coś słodkiego, a nie chce nam się uruchamiac piekarnika – możemy zrobić szybkie ciasto bez pieczenia, czyli sernik w szklance z malinami. Gwarantujemy, że taka słodka przyjemność poprawi humor każdemu!
SKŁADNIKI:
-
orzechy laskowe
-
wegański serek mascarpone
-
ciasteczka korzenne lub zwykłe herbatniki
-
konfitura z pomarańczy
-
mleko owsiane
-
odrobina cukru pudru
-
wegańska gorzka czekolada
-
łyżka oleju kokosowego
-
listki mięty
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
-
Na patelni prażymy orzechy i część z nich rozbijamy na mniejsze kawałki.
-
Ciastka kruszymy na mączkę. Najłatwiej zrobic to kładąc ciastka na czystej ściereczce i zwijamy w tobołek i uderzamy energicznie kilka razy o blat.
-
Wsypujemy na patelnię i dodajemy 2 łyżki oleju kokosowego. Rozpuszczamy tłuszcz, mieszamy i przekłądamy do szklanek. Masa ma wypełnić ok 1/6 szklanki. Wkładamy do lodówki.
-
Kiedy masa stężeje, szklanki wyjmujemy z lodówki i nakładamy kolejna warstwę: maliny i jagody
-
Następna warstwa to mascarpone wymieszane z odrobiną mleka.
-
Następnie dekorujemy łyżką konfitury pomarańczowej.
-
Znów nakładmy owoce i posypujem wiórkami zrobionymi ze schłodzonej gorzkiej czekolady.
-
Takie wiórki najłatwiej jest zrobić drapiąc tabliczke płaskim nożem.
-
Dodajemy listek mięty do dekoracji
-
Wstawiamy ponownie do lodówki na ok. 10-15 minut.