Fasolka szparagowa w solance to letni przysmak zamknięty w słoiczku i idealny na zimę. Przepis jest bardzo szybki i bardzo prosty.

Składniki:
* 1 kg zielonej fasolki szparagowej
* gorąca woda (wrzątek)
* sól

Sposób przygotowania:
- Fasolkę myjemy, obcinamy końcówki i usuwamy włókna.
- Jeżeli fasolka jest długa, kroimy ja na mniejsze kawałki tak, by w pionie zmieściła się do naszych słoików.
- Wyparzamy słoiki i wypełniamy je solidnie fasolką.
- Można dołożyć gałązkę świeżego kopru.
- Zalewamy wrzątkiem z solą w proporcji: łyżka soli na litr wody
- Szczelnie zakręcamy
- Na spód dużego garnka układamy ściereczkę, na niej słoiki z fasolką i zalewamy gorącą wodą.
- Pasteryzujemy na średnim ogniu ok 45 min.

Taka fasolka w solance świetnie pasuje jako dodatek do dań obiadowych oraz jako przystawka np. z naszymi wybornymi pasztetami warzywnymi.
Smacznego!
