Zielona fasolka w solance

Fasolka szparagowa w solance to letni przysmak zamknięty w słoiczku i idealny na zimę. Przepis jest bardzo szybki i bardzo prosty.


Składniki:

    * 1 kg zielonej fasolki szparagowej
    * gorąca woda (wrzątek)
    * sól


Sposób przygotowania:

  1. Fasolkę myjemy, obcinamy końcówki i usuwamy włókna.
  2. Jeżeli fasolka jest długa, kroimy ja na mniejsze kawałki tak, by w pionie zmieściła się do naszych słoików.
  3. Wyparzamy słoiki i wypełniamy je solidnie fasolką.
  4. Można dołożyć gałązkę świeżego kopru.
  5. Zalewamy wrzątkiem z solą w proporcji: łyżka soli na litr wody
  6. Szczelnie zakręcamy
  7. Na spód dużego garnka układamy ściereczkę, na niej słoiki z fasolką i zalewamy gorącą wodą.
  8. Pasteryzujemy na średnim ogniu ok 45 min.

Taka fasolka w solance świetnie pasuje jako dodatek do dań obiadowych oraz jako przystawka np. z naszymi wybornymi pasztetami warzywnymi.

Smacznego!