Makaron z cukinią i suszonymi pomidorami

Makaron z cukinią i suszonymi pomidorami to błyskawiczne danie obiadowe. Przygotowanie sosu trwa tyle, ile gotowanie makaronu.


Ponieważ jesteśmy olbrzymimi fanami makaronów, na naszym stole bardzo często goszczą wszelkiego rodzaju pasty. Składniki sosu zazwyczaj zależą od zawartości lodówki, ale uwielbiamy gotować przede wszystkim z produktów sezonowych.

Dzisiaj w roli głównej cukinia i suszone pomidory. Ta pierwsza ma wiele zalet: podobno im młodsza tym smaczniejsza, ale odpowiednio doprawiona smakuje zawsze obłędnie. Bogata w wartości odżywcze może być jedzona na surowo, pieczona, smażona, możemy z niej robić placuszki i ciasta. Pyszne są też kwiaty cukinii w cieście naleśnikowym.

ZOBACZ TAKŻE >> Wegańskie spaghetti all’amatriciana

Suszone pomidory są doskonałym źródłem likopenu, który jest przeciwutleniaczem, czyli chroni organizm przed chorobami nowotworowymi. Zapobiega także rozwojowi miażdżycy i chorób układu krążenia. Czyli samo zdrowie!

ZOBACZ TAKŻE >> Wegański Mac&Cheese

Warto jednak zwrócić uwagę jakie suszone pomidory kupujemy. Jeżeli w oleju – nie powinien być to olej słonecznikowy. Najlepiej do zalewania pomidorów suszonych nadaje się olej rzepakowy tłoczony na zimno lub oliwa z oliwek.

Ten przepis na makaron z cukinią i suszonymi pomidorami to typowe danie kuchni włoskiej. Aby ta wersja dania była bezglutenowa, wybierzmy makaron np. z mąki kukurydzianej.

Makaron z cukinią i suszonymi pomidorami

SKŁADNIKI:

  • jedna duża cukinia
  • 10 pomidorów suszonych w zalewie
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula cukrowa
  • dwie gałązki świeżego rozmarynu (lub łyżeczka suszonego)
  • sól, pieprz
  • ulubiony makaron

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

  1. Czosnek kroimy na cienkie plasterki i wrzucamy na rozgrzaną oliwę na patelni
  2. Cebulę kroimy w pióra i dorzucamy do czosnku
  3. Cukinię kroimy na cienkie plasterki i dodajemy do czosnku i cebuli
  4. Pomidory kroimy w paseczki i, gdy cukinia zacznie ładnie mięknąć, dodajemy do pozostałych składników na patelni.
  5. Dodajemy rozdrobniony rozmaryn oraz sól i pieprz
  6. W dużej ilości osolonej wody gotujemy makaron al dente wg. instrukcji na opakowaniu.
  7. Odlewamy połowę szklanki wody z gotowania makaronu
  8. Makaron wrzucamy na patelnię i podlewamy wodą z gotowania makaronu.
  9. Serwujemy z wegańskim parmezanem. Można też dodać kilka czarnych oliwek.

ZOBACZ TAKŻE >>> Przepis na marynowane tofu

Makaron z cukinią i suszonymi pomidorami
Makaron z cukinią i suszonymi pomidorami

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.