Marynowane tofu

Jeżeli tak jak my kochacie tofu, to koniecznie wypróbujcie nasz przepis na naszą ulubioną marynatę.

Zalety tofu w diecie
Dieta roślinna jest niezwykle korzystna dla zdrowia. Soja pozytywnie wpływa na skórę i włosy, reguluje poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko powstawania chorób cywilizacyjnych.

tofu znajdziemy magnez, żelazo, fosfor, białko, wapń, witaminę A i witaminy z grupy B. Ma niską zawartość tłuszczów nienasyconych, zwłaszcza omega-3. Zmniejsza ryzyko rozwoju wielu nowotworów. Tofu to też znakomite źródło fitohormonów odpowiedzialnych za łagodzenie objawów menopauzy.

Jak zamarynować tofu?

Sekret jego smaku to odpowiednia marynata. Tofu marynujemy co najmniej na dwie godziny przed przygotowaniem posiłu, ale idealnie byłoby gdyby marynowało się całą noc. Im dłużej tofu poleży w marynacie, tym będzie smaczniejsze.

ZOBACZ TAKŻE >> Wegańskie spaghetti all’amatriciana

Przepis na marynatę do tofu

Składniki:
?sos sojowy 150 ml
?olej sezamowy 20ml
?pokruszone płatki nori
?odrobina ziaren sezamu
?łyżeczka syropu z agawy
?odrobina octu ryżowego
?ewentualnie pestki z dyni
Sposób przygotowania:
Kostkę tofu kroimy w kostkę 😉 i wkładamy do miseczki z marynatą. Wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Tak przygotowane tofu smażymy na oleju sezamowym.
Nam najbardziej smakuje z czarnym ryżem i warzywami gotowanymi na parze, ale tak zamarynowane tofu pasuje również do dań kuchni azjatyckiej i jako niebanalny dodatek do sałatek.
Smacznego ?