Syrop z mniszka lekarskiego

Wzmacniający syrop z mniszka lekarskiego bardzo łatwo przyrządzimy samodzielnie.

Prozdrowotne właściwości mniszka lekarskiego

Tak naprawdę lecznicze właściwości ma cała roślina. Korzeń mniszka lekarskiego zawiera duże ilości inuliny, fitosteroli i garbników. Jest cennym źródłem łatwo przyswajalnych soli mineralnych, a w szczególności potasu. 

Liście mniszka zawierają flawonoidy, fenolokwasy i karotenoidy (czyli naturalne przeciwutleniacze). Są bogate również w magnez, krzem, potas oraz witaminy: C i B. Młode liście mniszka można jeść, na przykład drobno pokrojone jako dodatek do sałatek.

Syrop z mniszka lekarskiego

Syrop z mniszka lekarskiego ma niesamowite właściwości prozdrowotne dla całego organizmu:

  • wzmacnia układ odpornościowy
  • oczyszcza organizm z toksyn
  • wspomaga układ oddechowy podczas wszelkich infekcji dróg oddechowych
  • wspomaga układ pokarmowy – stymuluje produkcję soków żołądkowych i poprawiają trawienie
  • działa antywirusowo i przeciwbakteryjnie
  • wspomaga leczenie chorób wątroby i woreczka żółciowego
  • wspomaga leczenie infekcji dróg moczowych, ma działanie moczopędne
  • wspomaga leczenie nerek i kamicy moczowej
  • zapobiega i leczą miażdżycę
  • przyśpiesza gojenie się ran
Mniszek lekarski
Mniszek lekarski

Przepis na syrop z mniszka lekarskiego

Składniki:

?500 rozwiniętych kwiatów mlecza (same główki)
?1 cytryna
?1 litr wody
?1 kg cukru
Sposób przygotowania:
Kwiaty mlecza najpierw wykładamy na biały papier lub gazetę, by pozbyć się ewentualnych mieszkańców ?
Następnie po około godzinie kwiaty wkładamy do dużego garnka i zalewamy wrzątkiem.
Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy wyparzoną i dobrze wyszorowaną cytrynę pokrojoną na plastry. Mieszamy i lekko ugniatamy i przykrywamy.Zamieszaj, lekko ugnieć i przykryj pokrywką.
Tak przygotowany wywar odstawiamy na co najmniej 12 godzin.
Następnie wywar przelewamy przez gazę i dodajemy cukier.
Mieszamy i gotujemy na minimalnym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Mikstura musi mieć konsystencję płynnego miodu.
Jeszcze gorący syrop przelewamy do czystych i wyparzonych słoików.

Smacznego 🙂