Dieta roślinna na wzmocnienie odporności

Polska Akademia Nauk zachęca, by przejść na dietę roślinną. Od czasu ogłoszenia pandemii wszyscy musieliśmy zmienić styl życia. Każdy słyszał już o akcji #czysteręce2020 czy #zostańwdomu. Szukamy też informacji, jak dodatkowo wzmocnić odporność. Na to pytanie odpowiedziała Polska Akademia Nauk – badacze zachęcają, by przejść na dietę roślinną.

MAJONEZ I JEGO WEGAŃSKI ODPOWIEDNIK

Przechodząc na dietę roślinną wcale nie musimy żegnać się ze smakiem majonezu. Potrawy wielkanocne, w dużej mierzy opierają się na… majonezie. Sałatka jarzynowa czy jaja faszerowane – w tych potrawach nie żałujemy sobie tego sosu. Dlatego gdy decydujemy się na dietę rośliną, to właśnie dania świąteczne, które znamy od dziecka stają się dla nas testem. Nic dziwnego – każdy z nas pamięta te tradycyjne potrawy i zwyczajnie za nimi tęskni.